Friday, July 4, 2008

Atentie! Caldura extrema

Cateii adora sa iasa afara cu tine la orice moment al zilei, insa in aceste luni de vara, cand temperaturile sunt in permanenta peste 30 de grade, este bine sa iei cateva lucruri in considerare pentru ca sa iti pastrezi cainele sanatos si vesel.

In apartament
Unui caine (chiar daca el nu crede asta) cel mai bine ii este in apartament pe timp de soare si calduri mari. Ai grija sa aiba apa la dispozitie, si creaza-i o temperatura suportabila cat tu esti plecat la servici.



Nu plimbarilor la pranz!
Noi aveam obiceiul de a iesi la pranz in weekend intr-un parc cateva ore cu Yuki. Insa acum este mult prea cald, si desi avem de-a face cu proteste vehemente, ne tinem tari pe pozitii. Plimbarile trebuie facute dimineata devreme sau seara dupa apus, iar cainele trebuie sa aiba apa proaspata intotdeauna la dispozitie.

Nu lasatului in masina!
La noi nu e cazul, pentru ca nu il lasam pe Yuki niciodata in masina singur, deoarece riscam la intoarcere sa fie o multime adunata in jur, ascultind-ul pe caine cum se lamenteaza. Dar multi proprietari de caini sunt mai norocosi, si pentru o oprire scurta pot sa il lase in masina cateva minute. Insa pe timp de vara, imediat ce opresti aerul conditionat, masina se incalzeste instant, iar cainii pot intra intr-o stare grava de supra-incalzire in doar cateva minute.

Arsuri solare la caini
Prima oara cand am mers la mare nici nu am luat in calcul posibilitatea ca yuki sa se arda de la soare. Pielea inrosita si arsurile pareau o chestie extrem de...umana. Dar cand dupa o zi de plimbare (mai mult la umbra) pe yuki il durea nasul la atingere, mi-am dat seama de greseala.



Acum ii aplicam pe nasuc (in rest are blana lunguta, insa nu e cazul tuturor cainilor - cei cu blana scurta se pot arde si pe corp) un strop de crema de protectie solara, pentru bebelusi.



Insolatie, tot la caini
La fel ca si arsurile, insolatia nu e ceva specific uman. Si cainii fac insolatie poate chiar mai usor, ceea ce va rezulta in apatie, varsaturi sau chiar simptome mai grave. Din acest motiv, sepcutele pentru caini care se gasesc in petshop-uri nu sunt ceva pur si simplu... extravagant. Yuki, care nu are nicio problema cu niciun articol vestimentar (in afara de incaltaminte - pe care REFUZA sa o poarte) poarta vara la mare sepcute cu multa mandrie, si se simte perfect pe toata durata concediului.

Piscine
Piscinele pot fi foarte periculoase pentru catei, mai ales cei aflati la prima experienta de acest fel. Recunosc ca de mult vreau sa il duc pe yuki undeva unde sa poata sa inoate (la mare ii e frica de valuri, iar lacurile la care am mai ajuns mi s-au parut jegoase), asa ca i-am cumparat pentru primele experiente o vestuta de salvare speciala pentru caini. Din partea unui caine care aflat langa un copac ridica pe rand ambele picioare din spate pana isi da seama cum sa faca pisu, cu siguranta nu ma pot astepta sa aiba instinctul de a inota perfect.
O alta problema cu piscinele si accesul cainilor la ele este ca pe cat de usor este sa sari in ele, pe atat de greu le este micilor patrupezi sa iasa din ele. Cainii trebuie invatati unde sunt scarile de iesire din piscina (in niciun caz nu vor putea iesi pe scari din metal verticale), sau locurile cu apa maai putin adanca. Daca nu au asigurat un loc bun de iesit din piscina, poate mai bine este sa aiba acces doar supravegheat, deoarece anual sunt foarte multe cazuri de catei inecati in piscine.

Pe plaja
Desi multe plaje de pe litoralul nostru au semne de "accesul cainilor interzis" exista si o sumedenie de locuri unde poti sa mergi cu catelushul la plaja, singura regula fiind sa va purtati amandoi civilizat.



Tu poate vrei sa te bronzezi, insa companionul tau vrea doar sa stea alaturi de tine. Asa ca ofera-i toate conditiile ca sa se bucure de o zi la plaja alaturi de stapanii lui: umbra si apa. Poate o sa credeti ca am luat-o razna, insa Yuki de obicei beneficiaza de propriul lui sezlong (cine vrea un caine plin de nisip langa el pe sezlong?) si de umbreluta pentru a sta la racoare. La fel de importanta este si apa (iar aici sunt geniale castroanele de apa portabile), pe care yuki o are in permanenta la dispozitie.



Acestea fiind spuse, va doresc distractie placuta cu cainele in vacanta! Pentru informatii utile despre ce presupune o excursie cu animalul de companie citeste si articolul postat pe egirl.ro: Ia-ti animalul de companie in vacanta

2 comments:

Corina said...

Inseamna ca Yuki este un catel dresat foarte bine, pentru ca altfel nu cred ca ai putea sa-l iei cu tine peste tot. Eu de abia o pot stapani pe a mea in jurul blocului, daramite pe o plaja plina de oameni. Care e secretul? Dresajul profesionist? Sau pur si simplu o dorinta de fier si o rabdare nesfarsita?:D

Dana said...

Dresaj profesionist? Yuki? El nu stie nicio comanda, nici macar banalul sezi :)) Dar intelege in general ce ii zic, avem tendinta sa vorbim mult cu el, si deja pricepe propozitii complexe (de exemplu "Yuki, ia jucaria si du-o lui Garfield")

Dorinta de fier e de partea lui yuki, de a imi face pe plac...uneori :) Si o frica nesfarsita. Daca ramane fara noi (sau nu ne mai vede-cazul cel mai des) se panicheaza brusc, isi cauta toate instictele din mosi stramosi de caine de vanatoare si incearca sa ne gaseasca cu coada intre picioare. Asa ca in general e foarte cuminte in societate. Nu vorbeste cu alti caini, saluta toti oamenii, dar nu pleaca cu ei - hmm, de fapt daca ar avea cineva intr-o mana o friptura si in cealalta o pisica nu sunt sigura pe reactiile lui yuki, si ar vrea sa se joace cu toate pisicile.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin