Friday, June 19, 2009

Viermi pulmonari la pisica

Un animal de companie presupune nu doar distractie ci si responsabilitati. Ti-e drag când face ghidusii, sau când sta si te pazeste când nu te simti bine, când nu stie ce sa mai faca sa-ti fie pe plac. Pentru toate acestea suntem datori sa avem grija de ele, de sanatatea si bunastarea lor. Pentru aceasta trebuie sa cunoastem riscurile la care sunt supuse si sa facem totul pentru a preveni îmbolnavirile, iar daca acestea s-au produs sa stim cum sa actionam pentru a le face bine cât mai repede.



Un motiv de îngrijorare pentru posesorii de pisici îl constituie viermii pulmonari. Ati auzit cu siguranta despre viermii intestinali care infecteaza aparatul digestiv. Ei bine exista paraziti asemanatori care se instaleaza în tractul respirator al pisicilor si care provoaca leziuni la nivelul cailor respiratorii sau al tesutului pulmonar cauzând aparitia unor inflamatii.

Exista mai multe tipuri de viermi pulmonari ( Aelurostrongylus abstrusus, Paragonimus kellicotti, Capillaria aerophilia) toti la fel de periculosi. Cele mai expuse la astfel de infectari sunt pisicile care sunt crescute afara si care au acces la tot felul de surse de hrana. Parazitii în discutie patrund în organismul pisicilor ca urmare a hranirii acestora cu melci sau raci, care sunt folositi drept corpuri-gazda pentru viermii pulmonari.

Simptomele infestarii cu viermi pulmonari difera de la o pisica la alta, în functie de severitatea infectiei, de vârsta si starea generala de sanatate a pisicii si constau de obicei în: tuse, stari de letargie, oboseala, pierderi în greutate.

La primele manifestari de acest gen este bine sa faceti o vizita la medicul veterinar care va efectua mai multe teste pentru a identifica exact cauza neplacerilor. Tusea este într-adevar cel mai frecvent semn al prezentei viermilor pulmonari, dar poate fi si semnul altor afectiuni: astm, bronsita, cardiopatie, pneumonie, etc. Asadar, numai medicul veterinar poate pune un diagnostic adecvat si poate prescrie si un tratament eficient în consecinta. Uneori aplicarea medicatiei poate fi dificila pentru noi asa ca este bine sa apelam la ajutor din partea personalului cabinetului veterinar, deoarece o terapie care nu este efectuata ca la carte nu poate avea rezultatele scontate si o boala netratata poate duce la complicatii mult mai grave decât boala însasi.

Partea buna se refera la faptul ca aceasta infectare cu viermi pulmonari este complet tratabila. Cel mai bine este totusi sa evitam astfel de îmbolnaviri si putem face acest lucru urmarindu-ne cu atentie pisica si nepermitându-i sa manânce orice si de oriunde.

Articol preluat de pe egirl.ro.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin