Tuesday, June 2, 2009

cuteblog recomanda: Firmin. Aventurile unei vieti subterane

Firmin isi incepe viata in anii 60, ca unul din multii copii ai unei sobolonite obeze si alcoolice, care si-a facut culcusul in mansarda unei librarii. Spre deosebire de fratii sai, care vad cartile depozitate in jur ca o sursa nu tocmai apetisanta de mancare, Firmin isi dezvolta un apetit neobisnuit pentru rasa careia ii apartine: invata sa citeasca si sa aprecieze marii scriitori ai lumii.

O data descoperita aceasta placere, Firmin metodic isi cultiva personalitatea, si citeste tot ce poate gasi in magazinul (dintr-un cartier pe lista neagra a primariei din Boston, cartier ce urmeaza a fi demolat) pe care il numeste casa. Inchis intr-un trup de sobolan, Firmin este insa om in adancul sufletului, fapt pentru care incearca sa stabileasca o legatura cu patronul magazinului de carti, care esueaza insa lamentabil cand acesta incearca sa il otraveasca.

Este salvat insa de un scriitor SF excentric, Jerry Magoon, care il transforma in animalul sau de companie. Viata bogata in imaginatie, dar in realitate extrem de singuratica a sobolanului literat continua astfel, intre concerte la pian alaturi de prietenul sau uman, vizionari de filme erotice la Rialto, cinematograful din cartier si lecturarea manuscriselor nepublicate ale lui Jerry.

Dar viata isi urmeaza cursul, Jerry moare, Firmin imbatraneste, iar cartierul este incet incet demolat, pana cand se ajunge la cladirea in care functiona micutul magazin de carti si in care sobolanul a locuit intreaga viata.

Sam Savage este un pensionar in varsta de 67 de ani, iar “Firmin. Aventurile unei vieti subterane” este romanul sau de debut, care a cunoscut inca de la inceput un success fulminant, in ciudat stilului literar neobisnuit, fiind tradus pana in prezent in peste 30 de tari. In Romania, “Firmin. Aventurile unei vieti subterane” a aparut la editura Polirom in 2009.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin