Tuesday, June 16, 2009

Rase de pisici: Norvegiana de padure, impunatoare si inteligenta

Îmi plac pisicile la nebunie si daca as avea posibilitatea mi-as umple casa cu ele. Dar, deocamdata ma delectez informându-ma despre ele si împartâsindu-ti si tie din cunoasterea mea.

Este rândul Norvegienei de padure, o pisica superba, impunatoare si foarte inteligenta, o desfatare pentru orice crescator. Desi mare si cu aspect salbatic, pisicuta noastra nu are nici o legatura cu pisica salbatica si nu este un descendent mai stilat al animalului de prada, asa cum s-ar putea crede. Robusta, cu corpul bine proportionat si musculos, cu oasele puternice si picioarele lungi, Norvegiana de padure pe va plimba prin curtea sau prin casa ta ca o regina. Capul în forma de triunghi echilateral este prevazut cu ochi mari, verzi si urechi de dimensiuni medii si rotunde. Impresionanta este însa blana, bogata si lunga, formând o coama în jurul capului. Semnul distinctiv al rasei este aspectul tigrat cu alb pe fonduri diferite de culori. Toata aceasta constitutie impresionata este completata cu o coada lunga si stufoasa care îi dau un plus de eleganta.

În ciuda taliei impresionante, Norvegiana de padure este o alintata care prefera oricând sa stea lânga tine (nu în brate) si sa fie alintata decât sa alerge. Se adapteaza cu usurinta la orice conditii si nu se supara foarte tare daca este lasata singura pentru mai multe ore. Nu miauna decât daca au nevoie de ceva, în schimb torc foarte sonor.

Un aspect interesant legat de Norvegiana de padure se refera la lungimea variabila a blanii: primavara blana lunga si deasa de iarna este înlaturata, iar toamna renunta la blana scurta si subtire de vara. Napârlirea este foarte evidenta vara când Norvegiana de padure nu mai seamana cu ceea ce stim noi ca ar trebui sa fie. În aceasta perioada este necesara perierea zilnica, executata minutios cu o perie cu dinti de metal. În rest nu va fi nevoie sa-i periezi blana decât o data pe saptamâna.

Sub aspectul sanatatii Norvegiana de padure este rezistenta si longeviva, cu o speranta de viata de 10-14 ani (daca este îngrijita în mod adecvat). În schimb, sunt predispuse la obezitate, asa ca va trebuie sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei sale.

Articol preluat de pe egirl.ro.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin