Wednesday, July 1, 2009

Rase de caini: Shar-Pei - dragalas, dar temperamental

Cunoscuti în special din reclamele la creme antirid, câinii din rasa Shar-Pei sunt poate cei mai dragalasi din lume. Desigur e o chestiune de gusturi, pentru ca sunt persoane care îi considera ridicoli, ca pe niste adunaturi de carne. Aveam o colega în facultate care spunea ca îsi imagineaza cum ar sta un astfel de câine întins pe sârma la uscat, desfasurat din toate încretiturile si ocupând o lungime de balcon.

Nu ma las influentata de mici rautati si îti prezint aceasta rasa de câine. Numele sau înseamna „blana cutata, nisipie” si îl descrie foarte bine. Shar-pei sunt foarte ridati cât sunt pui, dar unii dintre ei mai pastreaza din cute si la maturitate. Initial a fost gândit ca o rasa de lupta si pielea lui îl ajuta foarte mult în acest sens pentru ca, fiind elastica, îi permitea miscari inaccesibile altor câini.

Shar-pei este un câine cu traditie în China unde, în afara de lupte, mai era folosit la vânatoare, pastorit si aparare.

Shar-pei prezinta doua varietati, ambele cu parul scurt si aspru în nuante de cafeniu, negru, crem, roscat, ciocolatiu si argintiu. Shar-pei are limba de culoare albastru-violet, capul lat cu buze groase, urechile mici cazute si coada extrem de comica, scurta, purtata în sus si rasucita ca o bucla. La maturitate acest câine poate ajunge la o greutate de 18-25kg.

Shar-Pei, pe cât e de dragalas, pe atât e de dominant si temperamental, asa ca are nevoie de un proprietar ferm si autoritar. Catelul nu va executa decât acele comenzi venite din partea persoanelor care au reusit sa-i impuna respect. Sunt foarte activi si urasc sa fie legati sau sa stea în cusca. Se ataseaza de membrii familiei dar sunt timizi în fata strainilor. Urasc apa si baita va fi o corvoada de fiecare data. Shar-pei trebuie periat periodic (zilnic în perioada de napârlire).

Avem de a face cu un câine sanatos în ansamblu, cu toate acestea exista unele afectiuni care înregistreaza o frecventa crescuta la aceasta rasa: entropionul (rasucirea pleoapelor în interior), glaucomul, piodermita (infectii cutanate profunde), atropia, hipotiroidismul. Un fenomen des întâlnit si neexplicat înca în totalitate este asa numita febra Shar-pei (febra intermitenta si umflarea genunchilor).

Totusi, daca este îngrijit corespunzator, dus periodic la control veterinar, daca i se asigura necesarul de miscare, Shar-pei îti poate fi un tovaras minunat timp de 10-12 ani.

Articol preluat de pe egirl.ro.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin