Tuesday, May 19, 2009

Rase de caini: Amstaff

Daca vrei un prieten de nadejde, un cavaler neînfricat care sa-si riste viata pentru siguranta ta, un tovaras de plimbare si de jogging îti recomand rasa Amstaff-Staffordshire Terrier.

Conceput ca un câine de lupta, obtinut din încrucisarea rasei Bulldog cu Terrierul Alb Cafeniu (încrucisare din care au mai rezultat si alte rase precum Half and Half sau Bull Terrier), Amstaff a preluat de la stramosii sai robustetea, dar a mai pierdut din temperamentul agresiv, ceea ce-l face mai usor de dresat si de controlat.

Amstaff este un câine robust, cu capul mare si cu trasaturi ferme, cu pieptul proeminent si picioarele solide. Are parul scurt (deci nu trebuie periat zilnic) în nuante de alb (nu mai mult de 80% din suprafata corpului), cafeniu, negru, albastrui, caramiziu. La maturitate poate atinge o greutate de 12,5-20kg în cazul masculului si 11-16kg în cazul femelei, asta în cazul în care îi controlezi cu grija alimentatia, pentru ca altfel poate ajunge cu usurinta la obezitate.

Este un câine vioi si jucaus. Nu prezinta boli grave în general, cataracta fiind foarte rara si doar ereditara. Nu are nevoie de lucruri speciale ci doar de timpul si atentia pe care stim ca trebuie sa o investim daca ne dorim un animal de companie. Vizitele la veterinar pentru controlul de rutina, vaccinurile, deparazitarea, masurile de igiena sunt chestiuni de la sine întelese. În afara de aceste lucruri trebuie sa-i asiguram doza zilnica de miscare (lucru care ne face si noua bine).

Amstaff este un câine foarte devotat, dar pentru a-i câstiga încrederea si respectul trebuie sa-l dominam. Pentru un grad crescut de supunere din partea câinelui mascul trebuie sa-l castram. Un dresaj corespunzator cumulat cu temperamentul sau moderat va face din Amstaff un câine minunat, docil, dar pe care sa te poti baza în caz de pericol. Singura problema este agresivitatea sa fata de alti câini. Se recomanda sa-l plimbam cu botnita pusa, pentru ca daca-l scapam de sub control si ataca un alt câine, acesta din urma nu prea are sanse de supravietuire.

În rest, toate bune si frumoase. Asa ca daca esti amatoare de câini puternici adopta un Amstaff.

Articol preluat de pe egirl.ro.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin