Wednesday, May 13, 2009

Pisica persana - frumoasa cu pretentii

Daca pâna acum v-am tot prezentat animalute de companie a caror crestere sa nu fie o corvoada pentru voi, am considerat ca este momentul sa facem o schimbare de registru si sa va vorbesc despre pisica persana si despre o exemplificare a zicalei „frumusetea cere sacrificii”.

Pisica persana este o frumusete a naturii, o expresie a elegantei, o adaptare a notiunii de „printesa” la regnul animal. Preferata realizatorilor de reclame, alintata doamnelor cu pretentii, prezenta nelipsita într-un decor rafinat, animalul de companie al iubitorilor de frumos, pisica persana este un animal de apartament prin excelenta.

Având o energie de nivel mediu, deloc agresiva, de o comoditate dusa pâna la lene, pisica persana nu are alta dorinta decât de a fi alintata si pieptanata. Felina destul de mare din neamul pisicesc, cu par lung (rasa prezinta o varietate de 42 de nuante), este recunoscuta în special pentru capul mare cu botul turtit, cu ochii mari si urechile mici si rotunjite. Pisica persana este un companion cu pretentii asa ca nu ti-o recomand daca nu ai timp sa te ocupi de ea sau nu ai suficienta rabdare pentru a respecta ca la carte ritualul ei de îngrijire.

Pisica persana trebuie pieptanata zilnic, folosind un pieptene special pentru a îndeparta parul cazut si pentru a descurca eventualele noduri. Frumoasa suporta bine si baita, care trebuie realizata cu un sampon special, dar cu care nu trebuie sa exagerezi. Rasfatata are, din pacate, si probleme de sanatate, prezentând adesea rinichi polichistici. Are canalele lacrimale scurte si de aceea ochii nu i se umezesc si nu se curata asa cum ar trebui în mod natural, motiv pentru care zilnic trebuie ajutati cu picaturi speciale sau cu apa fiarta si racita. Pentru a elimina ghemele de par ingerate i se ofera iarba speciala. Vizitele la veterinar trebuie facute cu regularitate iar sfaturile sale respectate cu sfintenie.

O pisica persana îngrijita cum trebuie are o speranta de viata de 16 ani, timp în care te va iubi din toata inimioara ei de pisica, fiind foarte devotata stapânilor si foarte retrasa fata de straini. Sa nu te astepti însa ca o sa te distrezi foarte mult cu ea. Este o doamna / un lord, fara curiozitati, fara sotii, fara surprize. Discreta, nu te va deranja cu mieunatul si nu-ti va distruge canapeaua. Pisica persana a fost creata pentru desfatarea ochiului si pentru adaugarea unui plus de eleganta locuintei tale. În schimb aceasta „bijuterie” costa, si nu ma refer doar la costul ei de achizitie ci si la tot ceea ce implica îngrijirea ei (de exemplu napârleste foarte tare si va trebui sa te obisnuiesti sa-i gasesti parul peste tot). Dar daca îti place rasa si daca îti permiti si daca esti o persoana rabdatoare îti recomand pisica persana ca animal de companie.

Articol preluat de pe egirl.ro.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin