Friday, March 12, 2010

Rase de pisici: Ragdoll, o felina asa cum scrie la carte

Iubitorii şi pasionaţii de pisici cunosc cu siguranţă rasa Ragdoll (păpuşă de cârpă) şi o apreciază pentru aspectul inedit şi temperamentul extraordinar. Ragdoll este pisica prin excelenţă, adică acea creatură pufoasă şi leneşă, care nu are alt scop în viaţă decât să stea în braţele stăpânului şi să fie alintată.



Nu se cunosc date exacte despre apariţia acestei pisici, dar se pare că ar fi apărut în jurul anului 1960 prin încrucişări succesive ale mai multor rase (atât de multe încât nu se mai ştie exact de la ce s-a pornit). Oricum rezultatul contează şi anume o pisică superbă, de talie mare, cu păr lung şi abundent şi cu nişte ochi albaştri senzaţionali.

Specialiştii recunosc patru varietăţi de culoare pentru Ragdoll: seal, ciocolată, gri-albăstrui şi liliachiu, combinate pe baza a trei modele: colourpoint (asemănătoare birmanezei, având extremităţile corpului mai intens colorate), mitted (cu pete mai închise pe faţă, urechi şi coadă) şi bicolor (cu lăbuţele, toracele şi abdomenul albe şi un V cu vârful în sus pe faţă).

Ragdoll este docilă, inteligentă şi foarte afectuoasă. Este uşor de educat şi nu are nevoie de prea multă mişcare, fiind mai degrabă o pisică comodă. Trebuie să ai grijă însă să o perii cu un pieptene metalic de două ori pe săptămână şi să nu îi dai prea mult de mâncare pentru că are predispoziţie pentru obezitate. În rest, nu are pretenţii prea mari doar că nu îi place să stea singură sau să fie neglijată.

Copilăreşte mult, maturizându-se deplin pe la 3-4 ani, când atinge o greutate de 7-9kg în cazul masculului şi 4-7kg în cazul femelelor. Este o pisică rezistentă şi sănătoasă astfel încât, dacă este îngrijită cum trebuie, poate trăi până la 20 de ani.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin