Monday, August 31, 2009

Sphynx, pisica fara blana

Ma întreb daca exista persoane care sa viseze sa-si achizitioneze un Sphynx ca animal de casa. Dupa parerea mea iubitorii de pisici le aleg pentru frumusetea lor în primul rând si abia apoi pe alte criterii (amuzament, devotament, etc). Probabil ca argumentul decisiv în alegerea unui Sphynx ca pet este tocmai lipsa blanii, ceea ce înseamna ca nu va mai trebui sa treci prin chinul napârlirii. De asemenea este ideal pentru cei care ar dori o pisica dar sunt alergici la parul lor.
Sphynx a aparut în mod natural, prin mutatii genetice si nu prin experimente controlate de om. Pui fara par s-au nascut spontan din parinti cu par scurt, iar crescatorii nu au facut decât sa controleze evolutia lor si sa perpetueze rasa.

Pisica în discutie nu este complet cheala ci trupul ei este acoperit cu un puf delicat, creând senzatia de piele de caprioara la atingere. Ma întreb însa ce senzatie trebuie sa ai daca mângâi o asemenea piele. Oricum, trecând peste acest aspect, Sphynxul este un pisoi jucaus, foarte acrobat, foarte devotat, extrem de sociabil, acceptând imediat prezenta altor animalute sau compania copiilor.

Este o pisica sanatoasa si rezistenta cu o speranta de viata de 9-15 ani. Trebuie sa ai grija însa sa nu o expui la temperaturi extreme, sa nu o tii afara, sa o îmbaiezi o data pe saptamâna (numai cu produse speciale pentru pisici), sa îi scurtezi gherutele regulat si sa îi cureti bine urechile (dar numai dupa ce ai învatat cum sa faci asta de la medicul veterinar).

Se pare ca Sphynx compenseaza lipsa sa de gratie si frumusete cu un comportament extraordinar, prezenta sa fiind mai degraba ca a unui catel devotat, decât ca a unei printese exotice. Totusi este campion la tors si va prefera oricând sa îl tii în brate si sa îl alinti. Asa ca daca vrei un animalut de companie distractiv, care sa nu-ti dea prea multe batai de cap, îti recomand un Sphynx, dar, din câte stiu eu, este destul de scump.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin