Tuesday, October 21, 2008

Rolul cozii la caine



Pentru ca nu au limbaj articulat, animalutele noastre dezvolta tot felul de comportamente pentru a ne face sa le întelegem, sa le cunoastem mai bine, sa le putem ajuta cu acelasi devotament cu care ne însotesc ele în viata de fiecare zi.
Un caz relevant în acest sens îl constituie felul în care câinele îsi foloseste coadapentru a comunica. Coada este o prelungire a coloanei vertebrale sustinuta de muschi elastici care permit miscari dintre cele mai subtile ce semnifica diferite stari emotionale ale companionului nostru.

Este bine sa cunosti semnificatia acestor miscari ale cozii pentru a putea reactiona în mod potrivit în functie de situatia indicata. De exemplu, daca un câine îsi agita coada în toate partile este semn de mare bucurie, daca tine coada paralel cu solul este foarte interesat de un anumit lucru. O coada rigida, orizontala denota faptul ca acel câine se simte amenintat, iar celebra „coada între picioare” e semn de supunere.

În afara de rolul de exteriorizare a unor stari, pozitia si miscarea cozii permite eliminarea mirosului specific al câinelui, prin care acesta îsi face simtita prezenta în rândul semenilor sai. Un câine puternic, dominant îsi va purta coada în sus pentru ca acel miros sa fie eliminat în cantitati cât mai mari; un câine fricos îsi va purta coada în jos pentru a nu fi „mirosit” de eventualii rivali.

Coada mai este folosita si ca metoda de contrabalansare când câinii executa miscari dificile, când merg pe suprafete înguste, când alearga foarte repede sau când înnoata.

De asemenea, câinii îsi pot folosi cozile pentru a se proteja de frig. Un exemplu în acest sens îl constituie câinii husky care au cozi stufoase si care pe perioada iernii îsi acopera cu ele fetele pentru a le tine de cald.

Iata câteva repere referitoare la rolul cozii în viata câinelui tau. Tine cont de ele si fa în asa fel încât preferatul tau sa dea mereu din coada de bucurie.


Articol preluat de pe www.egirl.ro

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin