Tuesday, November 20, 2007

Mancare demna de o felina

Cand adopti prima oara o pisica, mancarea care i-o vei da probabil ca nu este prima pe lista ta de cercetare. Mai important in primul moment, la primul contact cu o pisica ce va deveni rezidenta la tine in apartament este cum sa o educi la litiera, cum sa o inveti sa nu iti distruga perdelele sau canapelele etc.
Mancarea de pisici este ceva banal... Cine nu a vazut la TV reclamele cu "Pisica ta ar cumpara Whiskas?" si nu a trecut pe langa un raion in orice supermarket, de unde, dintre rafturi, iti zambesc pisoi si catelusi simpatici?

Dar totusi, mancarea care o alegi pentru pisica ta se reflecta in modul in care va arata, in sanatatea ei, si nu in ultimul rand in durata de viata. Astfel ca in momentul in care achizitionezi o pisica este bine sa te documentezi constiincios de ce alternative de mancare poti sa ii oferi.

La momentul actual exista 3 grupe tipuri principale de mancare:

* Mancarea facuta in casa
Da, probabil ca este singura mancare de care poti fii sigura de ceea ce contine.. Si da, poti sa te asiguri ca nu este nimic alterat, si aproape sigur nimic chimic sau modificat genetic... Dar oare esti convinsa ca stii ce nevoi nutritionale are pisica ta? Se prea poate sa infulece cu pofta o bucata de ciocolata, insa oare ii face bine pe termen lung o astfel de dieta?
Daca nu ai o dieta prescrisa de cineva care se pricepe la nutritia adecvata felinelor (de exemplul vetul tau, desi sunt putini veti care se pricep la acest domeniu) si daca nu esti pregatita sa acorzi o mare perioada de timp prepararii mancarii in casa, poate este cazul sa arunci un ochi la punctul urmator.

* Mancarea uscata
Crontanelele reprezinta in epoca noastra poate cel mai apropiat si mai comod ideal de mancare pisiceasca. Ce este important sa retii este faptul ca cel mai bine cumperi o marca super premium (chiar daca poate este un pic mai scumpa), care sigur are ingredientele necesare pisicii tale. Noi folosim cu succes Royal Canin de aproximativ 4 ani, de unde cumparam diferite sortimente adecvate nevoilor si specificului lui Garfield. Si astfel am ajuns la un nou capitol: marcile super premium au numeroase sortimente, pentru diferite probleme, varte si rase de pisici.
Cumpara ceea ce este cel mai apropiat de pisica ta.

De exemplu, Garfield primeste un cocktail de Persian (pentru ca este Exotic, fratele in pijama al persanei), Sterilised (pentru ca este castrat de aproape un an), Indoor (pentru ca traieste exclusiv in casa) si Fit 32. Ocazional ii mai adaug Extreme Hairball (in perioadele de naparlire) sau Hair & Skin (inainte de expozitii, cand a avut o boala de piele).

* Mancarea semi-umeda
Mancarea semi umeda este mai "tentanta" pentru pisici, astfel incat daca o obisnuiesti asa risti sa nu mai vrea, ca o pisica mofturoassa ce e, sa treaca la banalele crochete.
Nu numai ca mancarea umeda este cu mult mai scumpa, insa ii lipsesc si cateva din proprietatile crontanelelor: nu previne aparitia tartrului si in plus pe timp de vara, daca magazinul nu are Air co, puteti sa va treziti ca este stricata deja.

Intr-adevar, mai sus am delimitat clar tipurile de mancare. Insa nu trebuie atata rigiditate. Axeaza-te pe un tip de mancare, si apoi, o data pe saptamana, da-i un mic treat. Va aprecia! Fie o conserva de buna calitate (Gourmet, Schesir, sau ce ii mai place dumneaei), fie ceva bun-bun si recomandat, facut in casa (de exemplu piept de pui la gratar).

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin