Wednesday, June 23, 2010

Terapia cu ajutorul animalelor de companie poate vindeca oamenii



– Pentru al doilea an consecutiv, sedinţele de terapie asistată cu ajutorul animalelor de companie derulate în cadrul proiectului “Animalele fac oamenii să zâmbească” au reuşit să îmbunătăţească starea de sănătate a seniorilor de la centrul pentru bătrâni “Casa Max”. Interacţiunea cu căţeii terapeuţi a generat bună dispoziţie în rândul seniorilor, a favorizat reapariţia sentimentului de respect de sine şi utilitate şi a constituit un stimulent pentru păstrarea formei fizice, reducerea anxietăţii şi a stărilor depresive.

Prima ediţie a proiectului social “Animalele fac oamenii să zâmbească”, derulat de către Mars România în parteneriat cu Asociaţia GIA (Group Initiative for Animals) şi Primăria Sector 3 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a demarat în Octombrie 2009, iar după 10 săptămâni de şedinţe de terapie efectuate de către voluntari şi dresori cu ajutorul câinilor special antrenaţi s-a constat că cele 80 de persoane vârstnice instituţionalizate au reuşit să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii şi să comunice mult mai bine. Aceste rezultate bune, evidenţiate şi de evaluarile psihologilor au făcut posibilă continuarea proiectului, astfel încât începând cu luna Martie 2010, seniorii de la Casa Max au beneficiat de o nouă serie de sedinţe terapeutice.

Cea de-a doua ediţie a proiectului „Animalele fac oamenii sa zambeasca” a fost una mult mai complexă, fiind create două grupuri focus distincte de terapie, tocmai pentru a putea veni cât mai bine în întâmpinarea nevoilor medicale ale seniorilor. Spre deosebire de anul trecut când exista un singur grup focus, anul acesta au fost create două grupuri, activităţile terapetice fiind diferite pentru fiecare în parte, specializate în funcţie de afectiunile bătrânilor.



Astfel, grupul de terapie asistată a vizat 10 persoane, unele dintre ele imobilizate la pat, iar grupul de terapie recreaţională s-a axat pe activităţi terapeutice de menţinere a rezultatelor terapiei pe termen lung. Grupurile focus au fost create pentru o mai buna cuantificare a rezultatelor, însă toţi seniorii instituţionalizaţi au putut intra in contact cu câinii terapeuţi.

Şi de această dată, după 10 săptămâni de terapie asistată cu ajutorul animalelor de companie, pe baza fişelor individuale realizate pentru fiecare pacient şi în urma coroborării cu informaţiile venite din partea celor doi psihologi ai proiectului, Ioana Tempea – psiholog şi Violeta Pascu – psiholog „Casa Max”, s-a evidenţiat faptul că programele de terapie cu animale în cazul persoanelor de vârsta a treia sunt benefice şi îmbunătăţesc starea de sănătate. Astfel, 7 din cele 10 persoane participante la activităţile de terapie asistată au înregistrat scăderi semnificative ale presiunii sângelui şi a frecvenţei pulsului după interactiunea cu câinii, iar pentru 6 persoane din cadrul grupului de terapie recreaţională s-a constatat o remisie a depresiei. (Nota )

Mika - o pisicuţă blândă şi sensibilă, împreună cu Notorious - un Welsh Terrier în vârstă de 1 an şi 4 luni, Leo - un Golden Retriever în vârstă de 2 ani, Sonia, o căţeluşă Cocker Spaniel în vârstă de 1 an şi Seth un Rottweiler în vârstă de 1 an, au reuşit să îmbunătăţească calitatea vieţii seniorilor, fiind coordonaţi şi monitorizaţi în timpul orelor de terapie de către Cătălin Cornea, specialist în dresaj şi comportament canin.De asemenea, o parte din sedinţele de terapie i-au avut ca invitaţi speciali pe Bonjuk - un Husky Siberian în vârstă de 12 ani, Ben - un Saint Bernard în vârstă de 1 an, Sasha - o căţelusă Collie şi pe Yupi un Bichon în vârstă de 4 ani.

„Rezultatele foarte bune pe care le-am obţinut în urma şedinţelor de terapie ne-au dau încrederea să mergem mai departe cu o a doua editie a proiectului. Este din ce in ce mai evident că animalele de companie nu sunt doar companioni, ci terapeuţi desăvârşiţi. După încă 10 săptămâni de terapie, pot spune că seniorii de la Casa Max au devenit familia noastră, o familie frumoasă, mare şi mult mai sănătoasă.”, a declarat Raluca Simion, preşedinte GIA.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin