Monday, August 3, 2009

Rase de caini: West Highland White Terrier

Poate cei mai dragalasi catei din lume, cei mai jucausi si cei mai amuzanti sunt West Highland White Terrier, sau Westie. Ideali pentru familiile cu copii adolescenti si nu numai, Westie sunt o comoara la casa omului, aducând un plus de energie si de amuzament caminului.
Avem de a face cu un catel gândit initial pentru a servi la vânatoare. Provenind din rasa Scotch Terrier, Westie este un catel ager, inteligent, capabil sa urmareasca si sa aduca prada. Initial Westie era întâlnit într-o mare varietate de culori, dar pentru a fi deosebit mai usor de vânat s-a preferat înmultirea indivizilor de culoare alba, motiv pentru care, în zilele noastre, toate exemplarele de Westie sunt albe, prezentând doar unele nuante galbui în jurul fetei si a urechilor.

Câine de talie mica, dar compact si robust, cu capul în forma de cupola si botul de dimensiune medie, cu ochi închisi la culoare dar stralucitori, cu urechile ascutite si ridicate, cu o coada de 12-15cm purtata nepasator, Westie este deosebit de simpatic cucerind în primul rând partea feminina.

Cel mai deosebit aspect al acestui catel îl constituie blana care prezinta atât un strat de puf moale dar si unul de par gros si sârmos ce ajunge la o lungime de 5cm. Stapânul unui Westie va trebui sa acorde o atentie deosebita îngrijirii blanii, care trebuie periata frecvent pentru a preveni încâlcirea si deteriorarea. Parul mort trebuie înlaturat iar blana trebuie tunsa foarte scurt de doua ori pe an. Parul din jurul ochilor si urechilor trebuie scurtat permanent.

Westie este un câine vioi si amuzant, dar asta nu înseamna ca are nevoie de un spatiu foarte mare pentru a se desfasura. Atât timp cât primeste dragostea, îngrijirea si atentia necesara se poate simti foarte bine si într-un apartament mai mic. Îi place sa fie plimbat dar nu sufera daca acest ritual nu este executat zilnic. Este foarte afectuos dar nu îi plac accidentarile neplacute pe care i le poate cauza prezenta unui copil foarte mic în preajma sa.

Este usor de dresat si de crescut. Vizitele regulate la veterinar, vaccinurile necesare, hrana specifica si îngrijirea blanii constituie principalele repere în cresterea unui Westie, care îti poata fi alaturi timp de 14-16 ani.

Din pacate, dragalasul catel are câteva probleme specifice de sanatate cum ar fi: osteopatia craniomandibulara (o inflamare a oaselor maxilare), cataracta, diabetul, luxatia patelara (o afectiune a rotulei), dilatatia cardiaca (marirea muschiului cardiac), dermatita alergica, afectiunile hepatice, otitele, boala tremuratului la albinosi si surditatea. Asa ca daca optezi pentru un Westie ca si animal de companie va trebui sa te prezinti cu el la medic imediat ce sesizezi vreo neregula. În rest, sunt sigura ca, daca va primi tot ce are nevoie, te va rasplati din plin cu devotamentul si energia lui.

Articol preluat de pe egirl.ro.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin