Tuesday, March 17, 2009

Agresivitatea la pisici

Atât animalele cât si oamenii poarta în adâncurile fiintei lor o doza de agresivitate, este poate caracteristica ce ne apropie cel mai mult. Oamenii au învatat (unii dintre ei) sa-si controleze si sa-si ascunda acest potential agresiv, animalele însa îl folosesc drept arma în lupta pentru supravietuire sau pentru suprematie. Este greu sa ne imaginam cum pisicile, cele mai alintate si mai lenese fiinte de pe fata pamântului pot fi la rândul lor agresive, dar acest lucru se întâmpla si în acele momente mica si delicata felina este de nerecunoscut.
Motanul meu îsi manifesta agresivitatea împotriva obiectelor zgomotoase (aspirator, masina de spalat, mixer). Când le auzea, se arcuia tot si le scuipa. Nu stiu ce anume declansa acea reactie pentru ca nu l-am amenintat niciodata cu ele. Probabil doar zgomotul îl agasa. De asemenea, când ascultam muzica mai tare devenea foarte agitat.



Pisicile îsi manifesta de obicei agresivitatea în joaca sau în caz de rivalitate. Exista, din pacate, si pisici care au fost traumatizate si care ajung sa fie agresive mai tot timpul si cu toata lumea.

Pisicile pot fi agresive din simplul motiv ca se plictisesc. O felina remarcabila pentru instinctele sale vânatoresti îsi va „vâna” stapânul în lipsa de altceva. Motanul meu era în stare sa ma astepte ascuns pe hol ore întregi pâna treceam pe acolo si apoi sa sara la mine. Nu va suparati pe ele, nu le loviti, numai aveti grija sa dezinfectati imediat eventualele rani provocate de gheare sau dinti.

Agresivitatea din joaca nu este niciodata însotita de scuipat sau de mieunat sau mai stiu eu ce alte sunete ciudate. Daca acestea se manifesta înseamna ca pisica în cauza este realmente „suparata”. Daca joaca se transforma în lupta trebuie sa-i puneti punct imediat fie stropind pisica folosind niste apa, fie facând zgomot, fie ignorând-o. Pentru a evita astfel de manifestari faceti în asa fel încât felina sa aiba mereu cu ce se juca si fiti voi însiva parteneri în jocurile sale.

Uneori agresivitatea este determinata de frica. Daca adoptati o pisica adulta este posibil ca ea sa fie foarte retrasa la început. Nu încercati sa o apropiati cu forta. Ispititi-o cu mâncare si aveti rabdare sa faca ea primul pas.
Daca aveti deja o pisica si mai vreti una aveti grija ca cele doua sa nu stea singure una cu cealalta de la început. Învatati-le treptat una cu cealalta si supravegheati-le tot timpul.

O pisica va fi agresiva daca cineva, chiar si stapânul se apropie de puii ei. De aceea, este bine ca noul „cuib” sa fie asezat într-un capat nu foarte circulat al locuintei.

Se mai întâmpla si ca alintata sa se manifeste agresiv muscând brusc mâna ce o mângâie. E un semn sa va opriti pentru ca fie nu-i place, fie s-a plictisit, fie ati atins o zona sensibila.

Cam astea ar fi principalele situatii în care se manifesta agresivitatea pisicii. Important este sa întelegeti motivele si sa va adaptati situatiei. Daca totusi comportamentul agresiv persista mult prea multa vreme este cazul sa duceti pisica la un veterinar pentru ca nervozitatea poate fi un simptom al unor afectiuni.

Articol preluat de pe egirl.ro

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin